oostcampus by carlos arroyo architects

案例来源:
http://www.carlosarroyo.net
所在国家:
比利时 
用途:
  • 办公
结构:

案例详情:

The winning project, by the Madrid studio lead by Carlos Arroyo, opted for a radical re-use of the large industrial existing building, including foundations, floors, supporting structures, outer skin, insulation, waterproofing, and all recoverable services and equipment: power station, heating plant, water pipes, fire hoses, sewerage, and even parking area, fencing and access.

 

 

The reuse of the existing is a basic criterion of sustainability. The “gray energy” (energy used for the production of something) is often discarded or simply ignored. If we demolish an existing structure and build again, we will use more energy and resources than the most efficient of buildings can of save in its life span.

 

To transform the vast industrial hall – with minimal footprint but maximum spatial result – Arroyo designs a sheltered interior public space, wrapped in a “luminous landscape of white clouds”. Thin shells of GRG (gypsum and fibre) span the large space like huge soap bubbles. They are only 7 mm thick.

Within this landscape, a set of modular clusters provides the administrative services and spaces, designed to facilitate the relationship between citizens and administration. Citizen participation in the process is one of the key issues. Also transparency: the chamber hall is in full sight in the middle of public space, the information is accessible, you can even you visualize the municipal website … and physically enter it and talk to the person who is behind!

 

The materials are simple and inexpensive, but are selected and used in such a way that we want to go and touch them. Some elements are finished with a felt made from recycled bottles (PET); simple boards are CNC carved to become sophisticated 3D damascene; the floor is the existing industrial warehouse poli-concrete, with its lines of storage, on which the new signage is superimposed. The acoustics are carefully worked out, and so is the smell!

Thermal comfort is achieved with minimum effort, thanks to the technique of the “thermal onion” which optimizes climate areas according to levels of access, and making use of the thermal inertia of the concrete slab.

The price per square meter building is one-third of the usual for comparable buildings.

OostCampus opened on June 15, 2012.

 

 

 

 

 

上一篇精彩案例:yusuke koshima architecture studio gaifukan residence

下一篇精彩案例:边区村落

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业