利物浦百货商店

案例来源:
http://www.rojkindarquitectos.com
案例标签:
所在国家:
墨西哥 
用途:
  • 商业
结构:

案例详情:

 rojkind arquitectos have sent us new photos of the liverpool shopping center 
they have designed on the outskirts of mexico city. the 30,000m2 department store 
has a double-layered stainless steel facade, a three-story atrium and the roof terrace 
which will contain a park-like setting. 

understanding the new role shopping centers play in today’s society, in which they have become 
a magnet for social encounters and even cultural exchanges, rojkind arquitectos was commissioned 
to design a facade for the new 30,000m2 department store as part of a new era in the company’s 
pursuit for rebranding itself.

liverpool department stores, with a 164-year- old history, have for the most part always been one 
of the main anchor stores for large shopping centers in mexico. its strategic location plays an 
important role in the immediate urban context.

located in the northern 'car dependent' suburb of interlomas on the outskirts of mexico city, 
this relatively new suburb is characterized by a lack of open public space and a myriad of roads 
on which pedestrians are not welcomed. the new facade responds to a fast pace of the everyday 
life in this isolated suburb, sitting in the middle of a very congested intersection of highways and 
overpasses, which give it a futuristic 'blade runner-like' feel.

with an existing circular footprint, the customization process of fabricating directly from 3D models 
drove the ideas behind the facade design intent. speed became a very important factor in the way 
the project is experienced. flexibility, fluidity and dynamism drove the design process.

the double-layered facade shelters the store and it’s users from its chaotic environment. 
it’s sleek stainless steel machine-like exterior, is intended to evolve in a very fluid way as 
the intense sun bathes it throughout the day. it’s a contradiction to the grit and chaos of its 
surroundings; a juxtaposition that becomes a new reference for this part of the city.

at night the hollow cavity between the layers of the facade will be engulfed in light that will 
subtly escape through the fine reliefs formed at the folds in the skin. the facade transforms 
at night from its solid monochromatic appearance during the day to a dynamic form 
accented by light.

as part of this new endeavor by the client, multiple design firms were selected to participate 
in the various parts of the project: the interiors were done by FRCH, the rooftop garden by 
thomas balsley and the gourmet space by JHP. in the initial workshops sessions, it became 
clear that the main central interior space needed to reflect the dynamic nature of the exterior 
so the client retained rojkind arquitectos to design this space as well. as the visitor enters, 
they are met by a three-story atrium full of movement and filtered daylight that encourages 
the visitor to move throughout the department store. the curved backlit balconies are 
intended to be a reminder of the fluidity of the exterior facade but at a more human scale 
as opposed to the urban scale of the exterior facade. 

this play between the inside and outside is intended to create a sense of discovery for the 
user that culminates at the roof garden.the roof terrace will contain a park-like setting that 
can be enjoyed not only by the store visitors but also by the surrounding local community, 
thus enhancing the social role that the department store will play. the complexity of the 
project combined with a very tight schedule and a difficult urban site condition, required 
the combination of a highly skilled design team and collaborators in which the interconnectivity 
and digital de- sign tools have radically transformed the way we design and construct buildings today.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业