荷兰人工岛上的绿色屋顶博物馆

案例来源:
http://www.designboom.com
所在国家:
荷兰 
用途:
  • 展示
  • 旅游
  • 商业
结构:

案例详情:

【介绍】

Marco Vermeulen工作室将香草屋顶覆盖于新改造的森林博物馆之上

历经8个月的改造工作,荷兰的森林博物馆(biesbosch museum)已重新对外开放。该机构由Marco Vermeulen工作室改造和扩建后增加了一个新的侧厅,侧厅里设有一间餐厅和当代艺术的临时展览空间。而讲解当地历史发展过程的常设展览空间,则由Joyce Langezaal工作室进行改造。

这个博物馆位于荷兰多德雷赫特市附近,原有建筑周围的土地已被移走,使该地区成为了一座人工岛。另外,通过把该区域变成保水区成为国家安全计划的一部分,此项目的开发还响应了安全性问题。

原博物馆展馆的六边形结构被继续保留,建筑的西南侧增加了1000平米的侧厅。扩建部分的门窗布局十分独特,容纳了可以欣赏到附近景观的有机餐厅,以及用于举办临时展览的走廊。同时,原有的建筑里包含了常设展览区、图书馆、多功能剧院、入口区和博物馆商店。

博物馆的新旧两部分都被土方包围,上方覆盖着用绿草和香草制成的屋顶。这个屋顶的设计旨在增加生态价值,如雕塑般的作品而存在,被视为大地艺术,使它从该区域的景观中彰显出来。屋顶上的折叠,是为了山间小路和瞭望台做出的改变。

该设计的整体性将建筑的能耗降至最低,而安装了耐热玻璃的窗户免除了对百叶窗的需求。同时,西北侧土方工程和绿色屋顶起到了额外的保温隔热作用。在寒冷的天气里,生物质灶将维持建筑的温度;在温暖的月份里,河水将通过相同的管道流动给博物馆降温。

生活污水通过场地上的柳木过滤器净化。植被吸收了富营养化废水中的氮和磷,有助于柳树的生长。接着,净化后的水被排入相邻的湿地,再流进河中。一旦这些柳树被锯断并晒干,木材便可作为生物质灶的燃料使用。

该博物馆岛综合体预计在2016年春天全部完工,将包括一个淡水潮汐公园,通过新挖的河道引入河水。得益于缓坡地形,水位会有潮汐和季节性变化。这里特有的地形还促使产生了丰富多样的动、植物群。并且随着水位的改变,蜿蜒的小路在外观上也不断变化着。

2012年时,森林博物馆的年访客量约为35000人。而在其重新开馆后,仅仅前三个月就已有30000名游客参观了该综合体。


【原文】

Studio Marco Vermeulen tops renovated biesbosch museum with a grass roof

After an eight month period of renovation, the biesbosch museum in the netherlands has reopened to the public. The institution has been transformed and extended by studio Marco Vermeulen with a new wing added that houses a restaurant and temporary exhibition space for contemporary art. The permanent display that explains the historical development of the region has been revamped by studio Joyce Langezaal.

Located near the Dutch city of Dordrecht, the land around the existing museum building was removed, turning the site into a manmade island. The project was developed in response to safety concerns, with the area converted into a water-retention zone as part of a national safety program.

The hexagonal structure of the original museum pavilions has been retained, with a new 1,000 square meter wing added to the south-western side of the building. Featuring extensive areas of fenestration, the extension houses an organic restaurant that offers views of the adjacent landscape, as well as gallery space for temporary exhibitions. Meanwhile, the existing structure houses the permanent exhibition, a library, a multipurpose theater, the entrance area, and the museum shop.

Both the old and new sections of the museum are surrounded by earthworks and covered with a roof of grass and herbs. This canopy is designed to add ecological value, standing as a sculptural object that reads as land art and, at the same time, manifests itself within the region’s landscape. A fold in the roof gives way to a mountain trail and a lookout post.

The holistic nature of the design minimizes energy consumption, with glazing fitted with heat-resistant glass that eliminates the need for blinds. Meanwhile, the earthworks on the north-western side and the green roof serve as additional insulation and a heat buffer. On cold days, a biomass stove maintains the building’s temperature, while in warmer months, water from the river flows through the same piping to cool the museum.

Sanitary wastewater is purified through an on-site willow filter. The vegetation absorbs the nutritious nitrogen and phosphate found in the wastewater, helping the willow trees to grow. The purified water is then discharged into the adjacent wetland area and flows into the river. Once the willows are sawn and dried, the wood can be used as fuel for the biomass stove.

The museum island complex, set to be fully realized in the spring of 2016, will include a freshwater tidal park that receives river water through a newly dug creek. The tides and seasonal variations in water levels can be experienced thanks to the gentle slope. The topography also creates a rich diversity of flora and fauna, while the meandering pathway continuously changes in appearance as a result of changing water levels.

In 2012, around 35,000 people visited the museum, while in the first three months since the reopening, 30,000 guests have already attended the complex.

上一篇精彩案例:3天建好LEED白金级别住宅

下一篇精彩案例:当停车楼变成了艺术品

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业