圆盘建筑法曼尼赫,德黑兰未来的新地标

案例来源:
http://www.designboom.com
所在国家:
伊朗 
用途:
  • 住宅
结构:

案例详情:

【介绍】


德黑兰的圆盘式建筑


“法曼尼赫”住宅塔,是ZAAD事务所和Marz联手提出的居住构想。建筑呈圆柱形,以伊朗首都德黑兰的格局为设计蓝本。拔地而起的高楼反映出如今的德黑兰已成为现代化城市,农田果园的光景不再。建筑师巧妙利用圆盘式几何构型,用旋转的外部空间为住户提供了开阔的视野。


因为目前的城市化政策,不久肯定会迎来高楼大厦和住宅塔的兴起,这个设计构想,不仅会保留周围花园的整体布局,还会通过让它成为建筑范例,发展成这个地区一个地标性建筑物。其结果是让建筑和自然环境达到一个更高的契合,让建筑内的道路变得可视。


而为了完成这一点,一块块微型空间被设计,然后分散在一个迷宫一样的圆盘式布局,从而创造出中部空间,对隐私和可居住性的构想做出回应。这种由内到外的层级设计,让人们在室外就能互动。


每一个独立单元都被打乱,在平面的圆盘上再调整,这样一来,实际居住空间要远大于外观所看见的。设计的焦点集中在住户的高层居住体验,其居住面积大致与郊区一户普通家庭住房相仿。日光穿过每一层楼预设的节点,让居室内部拥有充足光源。“法曼尼赫”的圆柱形建筑为人们提供了惬意舒适的居住环境,与它的居民、它本身,以及更大的城市肌理不断产生交集。


【原文】


Farmanieh residential concept by ZAAD studio & marz design


The ‘farmanieh’ residential tower is a living concept created in collaboration by ZAAD studio and Marz design. Conceived in the context of Tehran, Iran, the cylindrical form adds to the list of recent high-rise developments quickly transforming the planned area from orchards to urban. Its radial geometry offers panoramic views, with horizontal discs that form exterior spaces at each level.


The project is located in Tehran›s, which, due to current urbanization policies will soon be populated with high rises and residential towers. The design strategy was to develop a project that not only does not marginalize the unique nature of the garden alley context but will actually empower it through creating an architectural paradigm which will develop a specific cultural identity for the area. The result is a higher degree of association between the built and natural environment,


In order to create a greater connection between the building and the natural environment, the micro-scale spaces were volumetrically designed and then spread-out in a maze-like along vertical slabs to create intermediate spaces which are oriented to respond to concepts of privacy and habitability. The resulting configuration has an interior to exterior hierarchy allowing life to happen on the facade.


Individual units are shuffled and reoriented on the planar discs, creating habitable space that extends beyond the façade. The experience of living at high altitude was a focal point of the project, which was met in agreement with the familiar scale of a suburban home. Natural lighting slices through levels at pre-determined points to provide interiors with sufficient illumination. ‘Farmanieh’ offers a comfortable living environment that is in constant dialogue with its residents, itself, and the larger urban context of Tehran.
 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业