饱经风霜却又雨后见彩虹的集成房屋

案例来源:
http://www.designboom.com
所在国家:
美国 
用途:
  • 住宅
  • 办公
  • 展示

案例详情:

 【介绍】


2016年美国迈阿密海滩巴塞尔艺术博览会,Jean Prouvé'设计的“maxéville”办公室大放异彩


2016年度美国迈阿密海滩巴塞尔艺术博览会上,galerie patrick seguin公司展出了著名平民工业设计师Jean Prouvé在1940年设计的“maxéville”办公室。这一划时代设计自诞生之日就一直保存在Jean Prouvé法国东北部的画室里,直到2015年被美术馆收藏。“maxéville”移动办公室长10米,宽12米,可灵活拆卸安装,并在1947年法国“旧房改造”大赛中一举成名。它不仅仅是一个建筑设想,而且它的成功强有力地证明了集成建筑房屋的效率性和实用性。


这个设计始于1947年,但开端并不顺利。1952年建成后一度备受冷落,成为Jean Prouvé画室的一个摆设。有人想出办法将其放在工厂入口处,似乎这款设计中包含的众多设计原型可以给工厂设计带去一丝灵感。1953年,Jean Prouvé同l’aluminum Français公司大股东产生意见分歧,最后分道扬镳。而这间公司寿命并不长,只经营到1983年就倒闭了。


伴随着Jean Prouvé的离开,“maxéville”办公室并未遭到任何破坏改造,工人们将其覆上一层包层加以保护。人去楼空、物是人非,“maxéville”竟完好地保留下来,变成水管工的办公室,变成一个餐馆,再之后又变成一个俱乐部,叫做“le bounty”。2015年,galerie patrick seguin公司慧眼识珠,相中了“maxéville”这块璞玉,把它仔仔细细地复原修缮,并在2016年美国迈阿密海滩巴塞尔艺术博览会上展出。“maxéville”设计时使用的是轴连接,因此节省出充足的建筑空间。空间内部又可以容纳众多的分区,这些分区的位置大小可以随时调节改变。


【原文】


Jean Prouvé's restored maxéville office presented at design Miami/ Basel 2016


On the occasion of design Miami/ Basel 2016, galerie patrick seguin presents the ‘maxéville design office’ originally conceived by jean prouvé in the 1940s. The historic structure had remained in north eastern France at ateliers Jean Prouvé until its restoration by the gallery in 2015. The model of this 10 x 12 meter demountable house, created for the noisy-le-sec experimental site, was successfully presented at the ministry of reconstruction’s new house competition in early 1947. While originally intended as a demonstration, it proved an efficient method of prefabricated housing.


Production began in 1947, but never reached its intended success. One of its rare uses was as the design office of jean prouvé’s atelier, where it was installed in 1952. Strategically positioned at the entrance of the factory, the structure contained design prototypes before they were reviewed for production. In 1953, due to a disagreement with majority shareholders l’aluminum français, Jean Prouvé stepped down from his post at the maxéville factory, which remained active until 1983.


Following prouvé’s departure, the structures that bore his imprint were either destroyed or dismantled, with only the ‘design office’ left unharmed. Preserved behind cladding, the building then became a plumber’s office, a restaurant, and, in latter years, a swingers’ club called ‘le bounty’. The ‘maxéville design office’ was meticulously dismantled and restored by galerie patrick seguin in 2015. Presented during design miami/ basel 2016, the building uses axial portal frames in order to create an open, fluid internal space that can incorporate interchangeable partitions and one-piece facing panels.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业