广州新鸿基天环Parc Central

案例来源:
http://inhabitat.com
所在国家:
中国 
用途:
  • 展示
  • 商业
结构:

案例详情:

 【介绍】


广州新鸿基天环Parc Central


广州,中国新经济的代表城市之一,高楼林立,车水马龙,拥挤喧哗,在愈发忙绿紧张的都市生活中,在充斥着钢筋水泥的城市森林中,广州人开始寻求一种新的城市生活方式,渴望回归自然,寻觅恬静。作为一个城市面貌的重要组成部分,购物中心将如何转换传统布局样貌,为城市人提供一处真正的休闲安逸的好去处?


新建成的新鸿基天环Parc Central引领了城市地标建筑新风尚。Parc Central占据广州中轴线的正中心和最炙手可热的“天河”商圈中心,面积高达11万平方米,与传统商圈大为不同的就是把生态花园、绿地、购物中心和休闲娱乐有机地融合在一起,具有传统商业无法比拟的优美景观,把新型环保理念贯彻到底。英国贝诺国际建筑设计事务所联合Ronald Lu及其他合作者一起共同设计了国内首个新型购物中心。


在高度上看,Parc Central似乎逊于周围一幢幢摩天大楼,但是两层共计24米高的整体创新性外观却独独收获了无与伦比的关注度。“鱼跃天河”的双鱼造型独具一格,其灵感来源于中国传统文化中“双鱼”的吉祥寓意,和谐、富足、平安正是一个城市的至高追求。Parc Central以中心花园为轴心,东西各有相对称的两栋建筑,并且通过一座露天的连廊连接起来。商场天幕采用品质优越的ETFE膜,特有的抗粘着表面使其具有高抗污、易清洗的特点。高清晰的天幕中,水波纹流动,为城市平添一抹动态的景象。


贝诺建筑设计所在官网这样介绍Parc Central,“同发展水平相称,城市景观的规格等级、绿化面积等有很大分化,但是却都承担了一个城市社交、休闲、娱乐的功能,这是城市人摆脱繁忙紧张生活节奏的重要选择。”


Parc Central 没有因为商业化的需求而放弃绿化景观,相反地,巧妙地把两者无缝对接,即使在钢筋水泥的丛林中也能眺望不远处的绿荫美景 ,也能沐浴温暖的阳光,呼吸田园的香气。Parc Central竣工后也成为了广州重要的城市公交导向枢纽,有机连接起了地上和地下的城市公交网络,将车辆有序导向四个方向,缓解了以往的拥挤。


【原文】


Eco-conscious Parc Central adds beautiful green lungs to Guangzhou


A gorgeous green space has just opened in Guangzhou, bringing with it a fresh burst of clean air, luxury amenities, and eco-friendly features. Located in the heart of the city’s Central Business District along the city’s “Green Axis,” Parc Central offers 110,000 square meters of retail developed around open parkland, creating a lush oasis within a concrete jungle. International architecture firm Benoy designed the project, in collaboration with Ronald Lu and Partners, as the city’s new “Central Park” placed along the city’s major Tianhe Road thoroughfare.


The 24-meter-tall two-story Parc Central has a notably lower profile than its high-rise neighbors, however, still stands out with its eye-catching form. The project’s beautiful curvaceous shape was inspired by “Double Fish,” a symbol for peace, harmony, and fortune in Chinese culture. The pair of buildings curves around the central gardens and is linked together by a pedestrian bridge. The undulating and monocoque ETFE roof canopies, integrated with a rainwater collection system, have a fluid, water-like appearance that’s soothing to the eye when viewed from above.


“Forming the heart of the development, the landscape, with its varying levels and forms of greenery, has created a place to socialize, rest and relax; a ‘Place to breathe’ within the city centre,” writes Benoy. “Much of the development has been placed underground to achieve this and preserve the ground level environment.” The lush landscaping and living walls blend seamlessly into the surrounding streetscape. Greenery can also be enjoyed from within the building, which looks out to the cityscape through low-E glass facades. Large atriums punctuate the roof and let in generous amounts of natural light.


Parc Central was also completed as a Transit Oriented Development (TOD) and serves as a new public transport interchange to Guangzhou. The buildings are seamlessly connected above and below ground to the bus network and metro system that surrounds the site on four sides.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»