南京新地标,第一座逼近“零碳排放”的建筑

案例来源:
http://inhabitat.com
案例标签:
所在国家:
中国 
用途:
  • 办公
  • 展示
结构:

案例详情:

【介绍】


中国环保建筑的“灯塔”


南京新地标、第一座逼近“零碳排放建筑”的“南京绿色灯塔”项目,正式完工了。这座建筑由筑土国际都市设计顾问公司(Archiland International)参与设计,是中国环保建筑设计领域的新尝试,完工后的建筑也将成为日后环保建筑的一盏指路明灯。这座“零能耗”建筑位于南京高新区,作为城市可持续建筑的试点工程,整栋建筑充分利用了自然光、太阳能和其他节能措施,成功实现了每平方米降低25度电的纯零能源目标。


南京绿色灯塔占地5500平方米,建筑外观采用了螺旋状的设计,中心部位则采用中空设计,以确保建筑的各个角落都能接收到充足的自然光照。Archiland International建筑设计工作室的设计师们说,“我们一直希望能够设计出绿色环保建筑,帮助减少能耗或是碳排放。但我们现在面临的挑战是,如何在兼顾建筑的节能性的同时,打造出具有吸引力的建筑。就像南京绿色灯塔一样,我们要设计的不仅仅是一个安有高科技的机器。”


根据设计公司的统计,南京绿色灯塔建筑是中国第一座零碳排放建筑。大楼经过精准设计后安装了圆形外壁,配合锯齿状的玻璃幕墙,可以最大程度地采集太阳能和自然光照。建筑内的工作区均可以接收到200勒克斯光照。内部装饰使用白色材料,增加空间感的同时也起到了反射自然光的作用。与此同时,室内还摆放了彩色的家具和各式绿植,直通屋顶的绿色墙壁和随处悬挂吊篮装点了建筑的室内空间。


【原文】


Zero-carbon Nanjing Green Lighthouse is a beacon for sustainable design in China


Archiland International completed the Nanjing Green Lighthouse, a zero-carbon office that serves as a shining beacon for sustainable design in China. The circular low-energy building is a model project located in the Nanjing High Tech Zone, a pilot area for sustainable urban development. Daylighting, passive solar design, and energy-efficient technologies lower the Nanjing Green Lighthouse’s energy consumption to below 25 KwH per meter squared per year—a number that’s offset by photovoltaic energy to meet net-zero energy status.


The 5,500-square-meter Nanjing Green Lighthouse takes on a spiral form and is centered on a light-filled atrium that funnels natural light and fresh air to all floors. “We would all like to produce more ‘green’ buildings with lower energy consumption or low carbon emission,” says Archiland International. “The challenge is at the same time to make this necessary new buildings even more attractive than buildings of today and not just making engineering technology driven machines. With this lighthouse we aim for no less than this.”


According to the design firm, the Nanjing Green Lighthouse is one of the first zero carbon buildings completed in China. The circular facade was optimized and carefully engineered with operable openings and daylight horizontal reflectors that minimize exposure to the sun’s direct heat while maximizing access to soft natural light. The building achieves 200 LUX natural daylight level for all working areas. The interior is dominated by white surfaces that reflect light to make the workspaces free bright and airy. Colorful furnishings and lush plantings, which include full-height green walls and hanging plants, punctuate the interior.

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»