荷兰一栋现代别墅的前身竟是50年前的老别墅

案例来源:
http://www.designboom.com
案例标签:
所在国家:
荷兰 
用途:
  • 住宅
结构:

案例详情:

【介绍】


Mecanoo对1967年老别墅的最后一次改造


2011年时,荷兰知名的设计工作室Mecanoo完成了一套老别墅的最后一次改造。这套老别墅建于1967年,位于荷兰的希尔弗瑟姆,在之前已经改造了三次。最开始,老别墅的平面呈六边形,掩映在郁郁葱葱的植物中,四周环绕着茂密的树木,仿佛一道天然的墙壁,一侧还有小溪缓缓流过流过,环境得天独厚。在几十年的时间里,铁打的别墅,流水的房主,房主的更换使房子的面积被不断扩大。但是,消极的一面就是使其变得更加“内向”,而失去了与周围环境的联系。设计团队在进行改造之处就明确了设计理念,即重新扩大房子与环境之间的“交流”,同时更新房子结构,提高房子的持续耐用性。改造最开始,设计团队首先更换了窗户,用采光性强的玻璃窗代替了传统玻璃窗,外墙和屋顶都特别做了保温处理。


别墅中央部分的墙体被拆除,这样四面都可以直接朝外。别墅外,一个完全以玻璃围起来的房子被建起来,并且沿着小溪流动的方向延展开来,建成后整体的效果令人称赞,因为室内和室外融合成为一个整体。不透明的墙和透明的墙间隔搭配使用,天然形成了一个完美独特的角度去欣赏室外郁郁葱葱的花草树木。窗户一律朝南,即使在冬季也可以利用光照获得足够的热量来取暖。新混凝土楼板内安装辐射式供暖系统,有效提高房子的能源利用效率。别墅的白色外墙有助于将自然光线散布在整个房间。六边形屋顶上的天窗采光效果极好,即使是深处也能照亮,使得室内室外光度相似,融为一体。


项目信息:


建筑面积:542平方米
现状:施工完成
项目与设计时间:2008-2009
项目施工时间:2011
地址:荷兰 希尔弗瑟姆
设计团队:dick van gameren in collaboration with iding interior design and michael van gessel landscape
项目:是对1967年老别墅的第四次翻新改造


【原文】


Mecanoo completes last renovation of villa 4.0 in the Netherlands


Dutch studio Mecanoo has completed the last of a series of renovations on a 1967 home in Hilversum, the Netherlands, called villa 4.0. The original floor plan began as a somewhat hexagonal form in a lush green site surrounded by a natural wall of dense trees and a small brook running along one side. Over the years, various owners have added onto the house to accommodate a larger program but in turn have also made the house increasingly more inward-looking and disconnected from the site. as a result, the design strategy was based on re-opening the home to the exterior while updating the structure’s sustainable performance. To begin with, all windows were replaced with more high efficient glazing, and outer walls and roofs were given insulation.


The walls in the central area of the house were demolished to open up a new living area with views on all four sides to the exterior. Off of this space, the only addition project out onto the site- a pavilion fully enclosed in glass walls extends out towards the brook, placing the interior within the exterior setting. Opaque and transparent walls alternate to form new views of the outside naturally guarded by the surrounding vegetation. Much of the fenestration is oriented to the south so that the home can be heated naturally by sunlight in the winter, while a new concrete floor contains a radiant heating system that lends to the energy efficiency of the house. White interiors help refract the natural light throughout while skylights in the polygonal roof illuminate the deeper spaces so the interior now feels more a part of the exterior.


project info:

size: 542 m2
status: completed
project design: 2008 – 2009
project realisation: 2010 – 2011
address: Hilversum, the Netherlands
client: private
design team: dick van gameren in collaboration with iding interior design and michael van gessel landscape
program: fourth time renovation of an originally 1967 villa.
awards: bna project of 2012

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»