一房有两面,功能各不同

案例来源:
http://inhabitat.com
案例标签:
所在国家:
加拿大 
用途:
  • 住宅

案例详情:

【介绍】


现代对面式房屋


如果你一时对自己房屋的风格样式犹豫不定,那可以参考一下不走寻常路的现代房屋:对面式房屋。加拿大多伦多设计公司RZLBD率先提出了这一设计概念,两处房子面对面矗立,中间由一个走廊相连。房子的设计者是一对夫妇,虽然已经成型但是因为空间足够,灵活性强,居住者可以根据自己的需要进行再设计。


房子位于多伦多著名的土家堡悬崖附近,相对的两栋建筑风格不同。北面的临街,外墙是黑砖。分布有门厅、卫生间和一个可以变成卧室的办公空间。为了减少冬天热量的流失,北边的房子所安装的窗户有限。


与之相对的南边的房子面朝安大略湖,整个外墙是由白灰粉刷而成。房子的窗户高达10英尺,而且整面墙都安装了通透度极好的窗户,外面的湖景一览无余,温暖的阳光在午后洒满房间的角落。


“看起来不管是室内还是室外,对立式房屋看起来似曾相识又别有一番不同,既很引人注目又很私密舒适,”设计师表示,“建造这样的房屋由两个重要理念,一是美国建筑师Louis Kahn的建筑‘仆人和服务’的格言,倡导房子的隐秘性和开放性相结合;二是植物的向光性,地球上所有的生物都向阳而生,所以设计的北面深色外墙具有更好的吸热性,南面巨大的玻璃窗具有更好的采光性”。


【原文】


Contemporary Opposite House is designed to grow with its occupants


If you can’t decide on just one kind of style for your house, you could follow the example of the contemporary and unusual Opposite House. Designed by architect Reza Aliabadi of Toronto-based architecture firm RZLBD, the Opposite House is a single-family lakeside home near Toronto made up of two very different halves that come together at a central corridor. The home was commissioned by a couple, but includes enough space and flexibility to accommodate a growing family.


Located on the Scarborough Bluffs, the Opposite House is split into two halves with different features. The northern street-facing half is clad in dark brick and houses the foyer, bathrooms, and an office space that can be converted into bedrooms. Few windows punctuate this side of the house in order to minimize heat loss in winter.
In contrast, the southern half that overlooks Lake Ontario is built with white stucco and opens up to the outdoors with a 10-foot-high curtain wall that runs the entire length of the home and brings natural light and views into the communal spaces. An east-west corridor that runs the home’s entire 146-foot-long length and is bookended by two outsized windows and bedrooms joins the two volumes.


“Both outside and in, the Opposite House is at once familiar yet different, spectacular yet comfortable, private as well as public – presenting a study in subtly rendered juxtapositions,” writes the architect. “Two concepts are at work here: Louis Kahn’s “servant and served” maxim, wherein private, back-of-the-house functions are placed on one side, balanced by public relaxation on the other; and the “phototropic” nature of plants, which remain rooted in the earth while their heads blossom towards the sun – interpreted here as a north side wrapped in dark-black, textured brick and a south side presented in bright glass and smooth white stucco.”
 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业