夏日的凉风,冬日的阳光尽在西班牙“MmHouse”

案例来源:
http://www.designboom.com
所在国家:
西班牙 
用途:
  • 住宅
  • 展示
结构:

案例详情:

【介绍】


夏日的凉风,冬日的阳光尽在西班牙“MmHouse”


OHLAB是西班牙闻名遐迩的建筑设计工作室,屡次获得设计大奖。最近,该工作室将项目重点转移到了住宅方面,在西班牙的马略卡岛上建造了一栋主打“环保”概念住宅,MmHouse,利用太阳能实现家庭能源利用的最大化。


这栋房子整体分为四部分—厨房、卧室、客厅和客房,相互之间有机联系。为了获取最佳的景色,实现最充分的能源利用,每一部分都安排在最恰当的位置。每一个房间都特意安装了一个采光效果极好的大窗户,背光一面的房间通风效果极好,有效补偿了采光方面的不足。朝南方向的房间外部有很大的空间,随季节变化,冬天开放以采光,有效提高室内温度,夏天关闭,自动阻挡了炎炎日光。朝西和朝东方向的房间都安装了百叶窗。


MmHouse的建造严格遵循了被动式房屋的建造标准:能源高利用率、最低维护费用。第一,为了得到最优化的热量输出,提前进行了全面而严格的热量研究;第二,MmHouse特别设计了一个雨水自动收集系统:屋顶专门设计了三处凹陷,收集雨水灌溉植物。第四处凹陷的雨水收集净化做日常家用;第三,花园特地辟了一块种植蔬菜,南面移植了一排落叶木,夏日成为了乘凉的好去处。


MmHouse实现了最低建造费用下的最高效率能源的利用,再次彰显了现代建筑理念:舒适非凡的居住体验与环境友好、能源节约的双重倡导。


【原文】


OHLAB team realizes eco-house in mallorca, spain


OHLAB team — an award winning architectural office based in spain — reveals its residential project, mm-house, located on the spanish island of mallorca. Through their design, the team wishes to achieve maximum energy efficiency by adapting the house to the program, solar orientations, views, and terrain slopes.


OHLAB team designed the residence as a composition of four boxes, each associated with a certain program: kitchen, living-dining, main bedroom and guest room. The volumes are positioned in a certain direction on the ground axis to provide optimal views and usage. Based on this method, the rooms have large openings towards the best sights, and smaller ones on opposite facades for cross ventilation that embrace the east-west breeze. South openings are recessed to let sunlight enter in winter and block it in summer, while east and west openings are equipped with exterior shutters.


Mm house is designed according to PASSIVHAUS standards to provide maximum energy efficiency, and minimum maintenance cost. First, infographic and thermal studies were carefully conducted for optimal heat input (maximized in winter, minimized in summer). Second, the project includes an autonomous rain water collection system: three pitched roofs accumulate water for irrigation/general use, while the fourth one is used to gather water for consumption. Third, the garden includes a vegetable patch, native plants that require low maintenance, and deciduous trees along the southern side for summer shading.


The project resulted in a low contruction and energy maintenance budget; it is a home that celebrates environmental and sustainable values within a comfortable living space.
 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»