中国新时代的有机农场就在唐山

案例来源:
http://inhabitat.com
所在国家:
中国 
用途:
  • 展示
结构:

案例详情:

 【介绍】


中国新时代的有机农场就在唐山


一直以来,一般普通的食品加工厂都不具有什么观赏性,但是河北省一处有机农场却“不务正业”,在农场外观设计方面下足了功夫。北京建筑营设计公司主持打造了这座有机农场。设计受到了传统合院建筑的启发,取材天然原色的木材。模仿中国传统经典式样的四合院,营造一个充满自然氛围和灵活性的工作场所,并自成一体的与周围广阔平坦的田野产生对应性关系。


农场位于唐山市古治城区边缘的一片农田中,周围零散分布着村落和房屋。整个农场占地6000平方米,围绕着建筑的正中心四周基本上都是单层带倾斜屋顶的建筑,如果不了解误入这一片区域,还以为是环境优美的度假旅游区。四个相对独立的房屋围合形成一个农场整体,分别是原料库、磨坊、榨油坊、包装区。内庭院作为粮食的晒场,围绕内庭院形成便捷的工作循环流线。建筑的边界是联通四个分区的外部游廊,这是参观粮食作坊的流线。中心庭院向建筑四周错落延伸,组合成为多层次的庭院空间,满足厂房的自然通风、采光及景观需求,保持良好的室内外空间品质。


建筑以胶合木为主体结构,底部60公分的水泥台基保证建筑的防水性。厂房朝阳面特地选用了透明度极高的树脂板,形成一个类似温室的天然空间,在夜晚又具有发光效果,宛如大灯笼熠熠生辉。立面由半透明pc板外墙覆盖,同样具有轻质和快速安装的特点。空间、结构、材料以及层次性的室外庭院共同塑造出这个农场温暖、自然、内外连续的工作场景。


【原文】


Beautiful organic food facility mimics the shape of traditional Chinese courtyard houses


Most food processing plants aren’t too pretty to look at, but Hebei’s Organic Farm facility proves that ugly plants don’t have to be the norm. Beijing firm ARCHSTUDIO designed the organic food processing facility as a series of light-filled timber buildings arranged to mimic the traditional Chinese courtyard houses, also known as siheyuan. The elegant, low-lying design features a restrained color palette with natural materials, and it harmoniously blends into the rural landscape outside the city of Tangshan.


Located on a 6,000-square-meter site surrounded by village housing and farmland, the Organic Farm processing plant disguises its industrial purpose with a series of fragmented structures arranged around a central courtyard. Most of the buildings are single-story with pitched roofs to complement the surrounding flat farm fields and small-scale architecture. The buildings are separated into four processing areas—Material Storage, the Mill, Oil Pressing Workshop, and Packing Area—each with access to smaller courtyards. Covered walkways link the different blocks. The inner courtyard is the Grain-Sunning Ground.


A 60-centimeter-tall cement base protects the glued-timber-framed buildings from ground moisture. Translucent polycarbonate sheets clad the facades to let in copious amounts of natural light; at night the buildings appear to glow like a lantern. “The space, structure, materials and the multiple layered exterior courtyards together creates a warm, natural, and continuous working atmosphere for this farm,” writes ARCHSTUDIO.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»