北京凤凰国际传媒中心

案例来源:
http:// www.dezeen.com
案例标签:
所在国家:
中国 
用途:
  • 办公
  • 展示
结构:

案例详情:

【介绍】


北京凤凰国际传媒中心


设计背景:凤凰国际传媒中心基地位于北京东北三环和东四环路之间,朝阳公园的西南角。地段与朝阳公园一衣带水,视野开阔,景色优美,占据了极佳的地理优势。北京市建筑设计研究院承接了此项目。


设计结构:工程主体结构采用悬挂框架结构体系,在玻璃外墙和巨型钢桁架结构下,两处球形结构体相对建造,连接处高度低于球体高度。如此一来,整个壳体建筑连接形成一个环形。两处主体部分就是凤凰卫视的广播大楼,办公大楼和媒体制作中心,不同的功能区通过蛇形的走廊及楼梯连接贯通。


设计理念:建筑造型取意于“莫比乌斯环”,这一造型与不规则的道路方向、转角以及和朝阳公园形成和谐的关系。连续的整体感和柔和的建筑界面和表皮 ,体现了凤凰传媒的企业文化形象的拓扑关系,而南高北低的体量关系,既为办公空间创造了良好的日照、通风、景观条件,避免演播空间的光照与噪音问题,又巧妙的避开了对北侧居民住宅的日照遮挡的影响,是一个一举两得的构想。


交通优势:凤凰国际传媒中心的设计最大体现了公众的参与和互动,通过建筑前的广场,人们可以穿过绿化草坪之间的道路,从各个方向进入其对公众开放的大厅。公众、工作人员和贵宾的入口分开设置,流线不重叠,以最高效率让不同需要的人群尽快到达目的地。机动车通过南侧的环道可以方便地把贵宾送到贵宾入口,然后可以选择返回城市辅路,或者进入地下车库。车库的出口则设于建筑的西北角,以缓解车流对城市主要交通道路的影响。


节能环保:整个建筑也体现了绿色节能和低碳环保的设计理念。利用被动式太阳能原理,包括超向及外围穿孔遮阳装置,优化自然光线的摄入量。通过调节层高、遮阳板的深度,采用穿孔不锈钢板静电防尘,清洁室内空气。所有在表皮形成的雨水顺着外表的主肋导向建筑底部连续的雨水收集池,经过集中过滤处理后提供艺术水景及庭院浇灌。单纯柔和外壳,除了其自身的美学价值之外,也有缓和北京冬季强烈的高层建筑的街道风效应的作用。同时外壳又是一件“绿色外衣”,为功能空间提供了气候缓冲空间。


【原文】


Doughnut-shaped television studio in Beijing is enclosed in a latticed shell


Wrapped in a latticed glass and steel skin, this ring-shaped building by architecture studio BIAD UFO provides the new headquarters for Chinese broadcaster Phoenix Television.Beijing Institute of Architectural Design and Un-Forbidden office – BIAD UFO for short – designed the Phoenix International Media Center for a plot on the corner of Chaoyang Park in the Chinese city.


Two bulbous towers with kidney-shaped floorplans are enveloped by the glass and steel skin to create the building's doughnut-shaped form.The angled profile of the volume accounts for one tower being several storeys taller than the other. The architects liken the design to the twisted form of a Möbius strip. This outer shell encloses snaking elevated walkways and staircases that connect lobbies with the two blocks containing broadcasting studios, and offices for production and programming.


"It is hard for these two parts to achieve a harmonious effect. However, in this programme, we resorted to the pattern of Möbius, which combines high office floor with media broadcasting hall," said the architects."The unique building shape combines with the natural scene in Chaoyang Park." they added. "Another feature of Phoenix International Media Center is the openness in all aspects."


The curving volume peels away from the ground in areas to open up an access route to an open-air atrium in the centre of the building. From here, escalators lead down into the basement levels and stairs up to the towers.


Interiors throughout are finished with light-coloured flooring, white walls and gridded glazing.
The unusual form of the Phoenix International Media Center comes despite a call from Chinese president Xi Jinping for an end to "weird architecture" in the country.

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业