美墨边境的防震住房

案例来源:
http://www.dezeen.com
案例标签:
所在国家:
墨西哥 
用途:
  • 住宅
  • 展示
结构:

案例详情:

【介绍】


美墨边境的抗震住房


设计工作室Gracia在墨西哥西部城市提华纳建造了一栋住房,是在整体的混凝土地基上打造的耐候性钢材建筑。这里距离美墨边境只有几公里的距离。房子占地面积不大,只有30平米。房子建造所用的木材都是当地市政建设淘汰下来的,做循环利用,因此,用这些原料建造的房子,外观都具有粗糙的纹理,与顶部光滑钢结构的房子形成鲜明对比。


因为当地正处在地震带上,地震多发,在建房子时就要充分考虑房子的稳定性和结实度。因此,房子的地基、中层楼和天台的平板都用的后张混凝土。设计师Jorge说:“两块混凝土结构架在地面上就是一种很好的防震结构,而且,后张混凝土结构系统为室内创造了更充裕的空间,在两层楼上面隔出一个空旷的小空间。” 在混凝土中穿插着内含钢丝绳的塑料管,安装后,缆绳就会自动拉紧,混凝土升级为加强版,比以往更为坚固。


底层是厨房、餐厅和会客室,餐厅直接通室外阳台。住房的后院是一片空地,跟环境形成衔接。楼上,从中部的公共空间扩展三个方向,每个方向都有一间卧室,其中两间次卧在房子的纵向位置,主卧在南面。顶层外部是用钢覆盖的,这种钢材式外墙造价低廉,而且效果独特。与外墙钢材不同的就是室内的装饰及家具多是木材,形成的对比极具现代感。


【原文】


Gracia Studio lifts steel-box house in Tijuana on a concrete base

 

Mexican-American firm Gracia Studio has completed a single-family home in the city of Tijuana that comprises a weathering-steel volume perched atop a monolithic concrete ground floor.The four-bedroom Casa GS is located only a few kilometres from the US border. The ground floor of the 290-square-foot (30-square-metre) home was built using board-formed concrete.The material was cast into formwork made with repurposed wood from the city's many manufacturing facilities. The scraps salvaged from packaging give the concrete a rough texture, which contrasts the upper volume's steel cladding.


Because of the area's high level of seismic activity, the firm needed to take precautions to ensure the building's stability. Therefore the foundation, mezzanine and deck slab are made of post-tensioned concrete, which avoids structural damage in case the land's surface shifts."Two concrete structural elements rise from the ground floor and function as seismic frames," said Gracia Studio principal Jorge Gracia. "This post-tensioned structural system also allows for more ample interior spaces, creating an open floor plan on two levels."


This technology employs steel cables housed in a plastic tube, which runs through the concrete as it is cast. Once set, the cables are pulled taut, which makes the concrete stiffer than it would be using typical steel reinforcements.The ground floor contains the kitchen, and an open-plan living and dining room, which leads to a patio outside. "The back of the house is bounded by a vacant lot connected to the patio, integrating it to its context," according to the firm.


Upstairs, three bedrooms are positioned on either side of an open central space that serves as a secondary living room. Two are located at the northern end of the longitudinal volume, while the master bedroom occupies the southern area.


This upper storey is clad in steel shingles. "The facade was designed with sheet metal which was pre-cut at the factory and mounted on site, thus providing a unique and inexpensive cladding," said Gracia.To contrast the exterior materials' rough texture, many of the interior surfaces were finished in wood.

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»