你听到的我是黑色的,可这是真的吗?

案例来源:
http://www.designboom.com
所在国家:
中国 
用途:
  • 展示
  • 商业

案例详情:

【介绍】


你听到的我是黑色的,可这是真的吗?


在对该项目的设计和规划过程中,我们把重点放在对当地背景的全面了解之上、使建筑与现状相匹配。项目所处位置和建筑本身不仅彰显了空间的公共属性,也给当地注入了新的生机。考虑到周边的公共空间,我们在设计时会着重强调建筑的公共设施身份,并将其打造成当地的地标。


将想法落实的过程中,我们问自己,怎样才能避免争议,让人们将更多的注意力放在建筑本身之上。我们试图激发人们的好奇心和对求知欲:就像孩子总想知道大盒子里装了什么一样。这就是为什么我们会设计这个黑色的庞然大物。不同于当地一排排粉色的房子或多功能公共建筑,这个“庞然大物”算得上是一个突破。


这个神秘的黑色大盒子就躺在城市景观之中。“大盒子”的一角微微抬起,入口就藏在那里,引人前往。我们希望路过的人能看到不同于往常的建筑。为了达到这一目的,我们使用不同的元素,利用它们之间的相互作用实现这一目的。 屋顶花园有着别样的风景——它还是一个悬着的广场。室内的顶面随着体育运动的不同需要而变化。这些变化在不同的空间之间形成了动态的联系。


建筑外墙由多种复合石墙以结构拼凑的方式组成。 从不同角度、 不同时间点、不同光线条件和不同的季节欣赏建筑,都会有不同的视觉效果。这个单体结构建筑主要包括:击剑/乒乓球馆、舞蹈室、搏击区和其他活动间。建筑结构的紧凑性体现了环保集约理念。虽然有坚固的墙体,但依然欢迎自然光线倾泻而入,同时竖直的窗板还可以控制光照,并根据人们运动内容的不同进行调整。建筑师设计这个建筑的理念是简约存在、强大功能和长久屹立。


【原文】


the black box gym by epos architects is defined by metal + glass


contrary to its name, the black box gym in china’s chengdu city is formed by a group of open white boxes. situated in an unused plot of land in an ageing urban community, the temporary building features a framework of beam-to-column corrugated steel and perforated steel plates to provide fitness facilities and recreational space for the local community. designed by epos architects in collaboration with horus architectural design (HAD), the low budget requirements of the client has resulted in a building constructed of rudimentary and raw materials: steel, wood and concrete define the project.


the building itself is comprised of number of different programmatic typologies. functioning mainly as a gym, the black box also houses room for recreational activities, art exhibitions, event spaces and community gatherings. as such, the building’s plan is organized around a central courtyard, an outdoor activity center. in this way, the building’s life-force stems from a constantly activated central plaza around which all other programs play out. at the same time, traffic flow and internal-external space transformations unfold around this courtyard.


mostly defined by metal and concrete, epos architects and HAD have used the interior design to their advantage in distinguishing space. corrugated metal sheets and generous glass panelling adorn the upper mezzanine, with wooden floored meeting rooms bracketed by floor to ceiling windows. perforated steel sheets are hinged to the volume’s frames to create a textured and adaptable skin for the various boxes. the gym’s reception area is clad in wood and black metal, with a rusted steel desk lending strength to the overall industrial and up-cycled aesthetic. event spaces and conference rooms are likewise clad in wood, adding a mature and warm aspect to the structure that connects to the project as a whole through use of glass windows.


due to the project’s multiple and contrasting programs, the architects consciously determined the building’s philosophy as ‘not defined’, allowing the black box gym to simply serve as a low-cost, temporary resource for the community.


project info:

title: black box gym – a temporary architecture practice
design company: horus architectural design (had) & epos architects
principal architect: zhou yonggang
location: jingjusi, chengdu, china
area: 900 square meters
completion time: 2015.12
photographer: arch-exist photography
text: zeng tai

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业