来自挪威的经典黑白配装配式住宅

案例来源:
http://inhabitat.com
案例标签:
所在国家:
挪威 
用途:
结构:

案例详情:

【介绍】


来自挪威的经典黑白配装配式住宅


提到挪威,自然就会想到皑皑的白雪,无垠的美景,如果在一片白茫茫中发现一栋通体亮黑的小屋,你会如何解读或者审视?没见过的人或许会觉得异常突兀和违和,可是如果实地考察就必然会感叹,原来黑白配才是最和谐与自然的调调!挪威的耶卢小镇藏着这么一栋黑白配小屋,高纬度的阳光异常夺目,小屋的设计就顺势把阳光充分引入房间。屋外白茫茫,屋内暖意十足。


挪威地处北欧高寒地带,房屋建造的第一考虑要素就是高保暖性,这栋黑白配小屋特选地势略低地带,高厚度墙体。你能想到冬天下雪时候需要驾着雪橇才能回家吗?


小屋包括三部分,客厅,客房和U型屋顶车库。小院落正朝东向,即使日照时间再少也能在冬天获取最多的阳光。黑色大理石地面与白雪皑皑形成强烈对比。在最重要的采光方面,单框的天窗保证更多日照的射入,四体环绕的火炉增加保暖性。


【原文】


All-black timber Geilo Cabin makes the most of the winter sunlight


The dark tones of this secluded cabin contrasts the white winter landscape of Geilo, one of Norway’s most popular ski resort towns. Lund Hagem Architects used dark concrete and timber to reference the region’s traditional houses and allow occupants to enjoy views of the stunning natural surroundings from warmth of the interior.


Built for Norway’s harsh climate and heavy snowfall, the cabin is placed low in the landscape and insulated by thick concrete walls. During winter the cabin can be accessed only by ski or snowmobile, and almost completely covered in snow.


It comprises three volumes–the main cabin, guest house and carport–unified under a single U-shaped pitched roof which forms a sheltered inner courtyard. The orientation of the openings allow low winter sun to reach the interior during the day. Black concrete floors and oak treated with iron sulfate dominate the interior, accentuating the white winter landscape. Additional light is introduced through a long single-frame skylight and a fireplace hanging from the roof.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业