看过气网红叶良辰,如何爆改自己的窑洞 “豪宅”

案例来源:
http:// inhabitat.com
案例标签:
所在国家:
中国 
用途:
  • 住宅
  • 展示
结构:

案例详情:

【介绍】


看过气网红叶良辰,如何爆改自己的窑洞 “豪宅”


提起窑洞,你可能首先会想到的是破旧脱落的墙壁,原始落后的生活状况,而窑洞确实西北地区的一种传统而特色的建筑,保留还是拆除一直困扰着西北当地的建筑学家们。央视一档建筑装修类节目“哇,新家”给出答案。作为《梦想改造家》节目的姐妹版,《WOW新家》对房屋的改造延续了《梦想改造家》的走心与高品质。此次,节目组特别邀请到了国内顶尖新锐设计师史洋前来接受改造任务,而他正是央视“大裤衩”设计师库哈斯的关门弟子。从目前曝光的图片来看,改造后的房屋不仅将原先窑洞的建筑形式保留了下来,更添加了现代化的家居元素,显得大气又十分考究,与周围荒凉萧瑟的环境形成鲜明对比,可谓是匠心独运,用足了心。要说窑洞改造的初衷,还是来自前不久横空出世的网红叶良辰。这里,我们重点要从专业角度出发,不去分析网红,而是来详细而全面的了解一下网红的“豪宅”。


说起这窑洞,历史悠久,久负盛名,因为在西北缺水干旱地带,窑洞的作用不可小觑。像当代倡导的节能环保房一样,窑洞在能源利用上作用显著。特殊的墙壁设计保证冬暖夏凉,节约了取暖和制冷的能源消耗。不过目前窑洞存在的问题就是湿度太大,采光度不足,整体破败。


设计师的方案宗旨就是保持窑洞主元素,增加现代化元素,保留拱形屋顶主体使用夯土。在采光方面,设计师打破了原有封闭的弊端,重新设计,把内部空间打开,使阳光充分射入,通风方面效果大为改观。不过原窑洞北面保存完好,南面和西面破坏较重。改建的目标建造一个五人居住的生活空间,空间由曲折锯齿小路相间隔。


建筑是传统的,但是建筑理念及展现的内部空间是极其现代化的。从附近山上取材的粘土和沙子用于夯土建墙,与之前灰蒙蒙一片的状态迥然不同。
拱形结构的小道成为一个自然的玄关,直通小院。还有一条通道连接南面的院子和主生活区,包括厨房,卧室,储藏室,餐厅和浴室。通道直通北面,那里是外祖母的房间。天窗的设计能够取到更多的太阳光照,增加采光度。


【原文】


Decrepit cave transformed into a beautiful modern home in China


Cave homes may conjure up thoughts of primitive living, but that’s not the case with this dreamy residence in China’s Shanxi Province. As part of a home renovation TV series called “Wow New Home,” architect Shi Yang of hyperSity Architects renovated a decrepit cave house into a stunning modern home. Despite the dramatic transformation, the new home still preserves elements of the traditional cave design. Read on to see the first episode of Wow New Home (in Chinese, starts at 4:00) and how a ramshackle cave was turned into an incredible new abode.


Located in the Loess Plateau, the former house was one of many cave homes, called yaodong, typical of the area. These traditional dwellings have long been used for their energy-efficient properties; the earth naturally keeps the cave warm in winters and cool in summer. The house in question belonged to a family of five who lived in a series of dark and damp caves that were in a serious state of disrepair, with tilting and crumbling walls.


The architects wanted to retain the traditional elements of the cave house while providing a modern refresh. To that end, they preserved the shape of the arched walls and mainly used rammed earth for construction. The interior layout of the home was redesigned in the style of a Chinese courtyard house to open the interior up to natural light and ventilation with space for bamboo gardens. The cave space to the north was mostly left intact, whereas the spaces to the south and west were torn down and reconstructed to make space for five small courtyards connected via a zigzag path.

The renovated home matches the original building height but is strikingly contemporary in appearance. A mix of clay and sand from the nearby mountains were used for the reddish rammed earth walls, creating a visual departure from the original brownish gray earthern walls. The home is entered through the arched doorway that connects to the first courtyard. A path weaves through the new southern-oriented courtyards and cave rooms—which house a kitchen, bedrooms, storage room, dining room, and bathroom—and finally ends at the northernmost space in the rear that’s divided into the grandmother’s bedroom and living room. A skylight punctuates the northernmost space to let in extra light and ventilation.

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

优秀的团队正在使用集成汇产品驱动增长

了解他们的使用情况»