送给父母最好的礼物,就是一栋亲手设计的装配式住宅

案例来源:
http://inhabitat.com
案例标签:
所在国家:
英国 
用途:
  • 住宅
结构:

案例详情:

【介绍】

 

送给父母最好的礼物,就是一栋亲手设计的装配式住宅


英国一位小伙送给自己的父母一份隆重的礼物——一套房子,有的人可能嗤之以鼻,可如果告诉你这套房子是小伙子自己设计,自己建造的,想必也一定会大吃一惊吧。如果再告诉你这套房子不仅成为老两口安度晚年的地方,更是获得了众多荣誉奖励,你肯定着急又好奇心爆棚地想一睹这套房子的精彩吧!


小伙子名叫Richard,这套房子也有一个好听的名字Shawn,Richards之前一直在大学学习可循环绿色能源,毕业后同建筑设计师一道针对建筑的能源循环展开研究,由此诞生了诺森伯兰郡小镇上的这套被动式建筑。


Richards父母原来的房子年岁已长,继续更换,但又不想离开小镇这块故土。Richards对父母的晚年小愿望相当重视,尽管自己不是建筑出身,凭借多年能源学习的积累和自己那份耐心钻研劲,他先是建了一间小房子,配有最循环节能的水电设备去测试建筑对小镇美景的影响。


Shawn是用木材打造的,其中一侧靠石头,整个造型很像传统的谷仓。用料都是当地取材,比如落叶松木,木结构的房子设计的又类似是老式干草棚的样子。


被动式房屋的低能耗表现在高度的封闭性,减少对热量的需求。由此无需做保温加热设备,另外一方面是热循环系统下的良好通风环境。


太阳能光伏板是室内能源的主要来源,雨水循环系统做到废水污水循环利用,Shawn还配有坡道,电动百叶窗和自动前门,Shawn赢得了四项地区性的RIBA奖项,这是一项全国性的RIBA奖项,并长期被列入了2017年的RIBA house。


【原文】


UK man builds highly sustainable near-Passivhaus home for his elderly parents


A UK man has built his parents the ultimate gift: a highly sustainable home where they can comfortably live out their lives in one of their favorite places on Earth—and it’s also a house that’s won numerous awards to boot. The loving son is Richard Pender, who began the self-built project, called Shawm, as a master’s student studying renewable energy at Newcastle University. Richard worked in collaboration with Dan Kerr of MawsonKerr Architects to create a beautiful airtight home in rural Northumberland that’s built with Passivhaus principles.


Richard’s retired parents, Tony and Anne Pender, previously resided in a traditional farmhouse but needed a more modern home where they could comfortably age in place. To allow his parents to continue living in the beautiful yet wild landscapes of rural Northumberland, Richard lived and worked onsite to design and build a custom home with minimal environmental impact. Though Richard isn’t an architect, he drew on his experience with conventional property development projects and dedicated three years to research to meet the highest standards of energy efficiency and detailing.


The new Shawm home is located within a former farmyard behind the existing farmhouse. The timber-frame new-build is attached to an existing stone wall and features a traditional barn-like silhouette with a clean and contemporary appearance. Materials were sourced locally, such as the larch cladding from Borders and the bespoke furnishings built from trees felled onsite. Richard also manufactured the entire timber frame with a specially designed jig in an old hay shed.


Since Shawm was built with Passivhaus principles, the low-impact and low-energy home features highly insulated fabric with airtight construction, thus doing away with any need for a space heating system. The house also includes mechanical ventilation with heat recovery, ‘passive’ solar gain through the south, and use of local and low-carbon materials wherever possible. However, because the site on which Shawm is built is oriented to the north, the home was unable to attain Passivhaus certification.


A small biomass pellet boiler provides space heating and domestic hot water in the winter. A solar array powers the house year-round, while rainwater is stored and pumped around the home for non-potable uses. Shawm is also disability friendly and includes ramps, electric blinds, and intercom front door control. The Shawm house won four Regional RIBA Awards, a National RIBA Award, and is long-listed for the RIBA House of the Year 2017.

 

同类产品

我的收藏夹
购物车
已添加到收藏夹!

集成汇与供应商合作案例分享

合作企业